html-introduction1Een van de meest gebruikte programmeertalen is HTML. Deze taal wordt gebruikt om websites te maken en weer te geven op je computer, tablet en smartphone. De afkorting staat voor HyperText Markup Language; in het kort betekend dit dat HTML een taal is die hyperlinks (verwijzingen naar andere documenten, bestanden of websites) ondersteunt en tegelijk de opmaak van een webpagina kan regelen.

Zoals elke (programmeer)taal heeft ook HTML haar eigen regeltjes en opbouw van de code, dit wordt ook wel de syntax genoemd. Je kunt het vergelijken de grammatica regels van een normale taal zoals Nederlands of Engels. Doordat HTML vaak een redelijk logische structuur heeft is het voor velen een populaire taal om mee te beginnen en kennis te maken met programmeren in het algemeen.

HTML documenten kun je bovendien heel simpel maken in kladblok, een standaard programma wat op elke Windows computer zit. Er zijn op het internet talloze oefeningen en handleidingen waarmee je als beginner een kleine en zeer simpele website kunt maken.

Zoals vrijwel alle technologische ontwikkelingen heeft het wereldwijde web ook niet stilgezeten sinds haar opkomst begin jaren 90. Sinds vorig jaar (2012) is het zogenaamde HTML5 protocol in opkomst. Simpel gezegd is dit een nieuwere en verbeterde versie van de huidige HTML taal. In principe blijft de manier van coderen hetzelfde, maar HTML5 biedt veel meer mogelijkheden dan standaard HTML. Zo is het niet meer noodzakelijk om plug-ins (flash) te gebruiken voor het afspelen van video en geluid. Daarnaast kunnen websites die gebruik maken van HTML5 op zowel computers, als tablets en smartphones (ongeacht het besturingssysteem) zonder problemen worden bekeken.

Kortom, als je gaat beginnen met HTML dan is het zeker de moeite waard om meteen kennis te maken met HTML5.

html