Zoals je wellicht weet zijn er in de programmeer wereld een tal van verschillende talen waarin je programma’s kunt schrijven of coderen. Elke taal heeft zijn eigen toepassingen en moeilijkheidsgraad. Hieronder vind je een korte uitleg over een paar van de meest populaire talen en in welke categorie deze geplaatst kunnen worden.

Beginner

Voor mensen die nog nooit hebben geprogrammeerd zijn er genoeg ‘simpele’ talen die de basis van het schrijven van een computerprogramma zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Mooie voorbeelden hiervan zijn BASIC en Processing. De eerste taal stamt uit de jaren 60 en is speciaal ontwikkeld om men snel te leren programmeren. Tegenwoordig zijn er tal van varianten waarvan de populairste waarschijnlijk Visual BASIC is (van Microsoft).

Processing is een programmeer omgeving op basis van JAVA, een van de meest gebruikte talen in de computerwereld. Ook deze omgeving is ontwikkeld om mensen – met name beginners – de fundamenten van programmeren op een eenvoudige manier bij te brengen. Hoewel je met Visual BASIC al redelijk complexe programma’s kunt maken is Processing meer bedoeld voor iets simpelere animaties met een visuele context.

Gevorderd

De gevorderde programmeur zal al op een gegeven moment werken dat bepaalde ‘beginner’ talen beperkingen met zich mee brengen. Zo is het schrijven van grote en complexe programma’s vaak veel efficiënter in een taal als C++ of JAVA.

Dit zijn twee van de meest gebruikte talen onder de ‘huis- tuin en keuken programmeur’. Coderen in C++ heeft als voordeel dat programma’s sneller werken en minder vaak ‘crashen’ of fouten maken. JAVA kan daarentegen  op vrijwel elk systeem werken zonder dat je elke code telkens opnieuw moet compileren.

Specifieke talen

Tot slot is er nog een derde categorie, namelijk talen die voor een specifiek doel of een specifieke context zijn gemaakt. Zo gebruikt men voor websites vaak talen als HTML, PHP en javascript (niet te verwarren met JAVA). Deze zijn speciaal gemaakt zodat vrijwel elke webbrowser in staat is om de code te ontcijferen en zo de websites op een juiste manier weer te geven.

Met PHP en javascript kun je bijvoorbeeld extra’s toevoegen aan een website zoals bewegende  elementen, mooi uiterlijk en communicatie met andere websites.