De laatste tijd komen veel mensen (vooral studenten die beginnen met programmeren) in aanraking met Processing. Dit is een open-source programmeer omgeving die de focus legt op het maken van plaatjes, animaties en interactieve programma’s.

Processing is gebaseerd op JAVA en is daarom redelijk makkelijk op te pakken door mensen die nieuw zijn in de wereld van programmeren. Daarnaast zorgt de open-source gemeenschap ervoor dat er ruim voldoende naslagwerken. Hiermee wordt het voor programmeur makkelijk om elkaar om hulp te vragen en te kijken naar andere mensen hun code.

Een mooi voorbeeld van een applicatie die met Processing is gemaakt:
We Met Heads On

In de video hierboven zie je een zogenaamde Processing Sketch (een programma geschreven in Processing) die een 3D model maakt van een reeks foto’s die op een computer staan. Op basis van de muziek op de achtergrond wordt het model digitaal vervormd en aangepast. Uiteindelijk krijg je een model dat je kunt 3D-printen.

Dit is een nieuwe technologie die fysieke objecten kan ‘printen’, maar dan niet zoals we gewend zijn. Een 3D printer maakt een waar driedimensionaal object dat je werkelijk vast kunt pakken uit een speciaal soort plastic.