e-paperMet de komst van computers, laptops, smartphones en tablets zou je misschien denken dat de behoefte aan fysiek papier steeds minder wordt. Dat klopt natuurlijk ook, maar toch blijken mensen nog steeds te verlangen naar de karakteristieke eigenschappen van het ouderwetse papier. De technologie achter het zogenaamde e-paper is er dan ook op gericht om deze elementen zo goed mogelijk te benaderen. Zoals je zelf wel eens gemerkt hebt is het lezen op een beeldscherm heel anders dan het lezen op papier. Dankzij e-paper is het echter mogelijk om bijvoorbeeld in direct zonlicht nog steeds net zo goed te kunnen lezen als op gewoon papier, terwijl dat op een laptop of tablet al veel lastiger is.

De geschiedenis van het e-paper gaat al terug tot de jaren zeventig, toen het werd ontwikkeld door Nick Sheridon van het bedrijf Xerox. In deze eerste versie bevatte het elektronische papier zwarte en witte bollen. Welke kant daarvan zichtbaar was werd bepaald door elektrische lading, waardoor er zwarte letters op een witte achtergrond verschenen. De meeste moderne versies van e-paper zijn gebaseerd op deze technologie, waarbij er tegenwoordig verschillende varianten zijn. E-paper is een ontwikkeling die vooral de laatste jaren sterk in opkomst is en uiteindelijk misschien net zo onmisbaar wordt als technieken als HTML 5 en Flash.

Er komen namelijk steeds meer praktische toepassingen voor e-paper. De bekendste daarvan is natuurlijk het e-book, waarvan de Kindle van Amazon, de Sony Reader en het Barnes & Nobles Book de bekendste exemplaren zijn. Het grote voordeel is dat men met deze readers net zo gemakkelijk leest als op papier, maar daarnaast grote hoeveelheden boeken in een handzaam formaat mee kan nemen. Maar ook voor het lezen van de krant is e-paper zeer geschikt. Op deze manier kan er veel duurzamer geproduceerd worden en worden de kosten door het overslaan van de bezorging stukken lager. Zo biedt e-paper eigenlijk in alle situaties waarin nu nog ouderwets papier gebruik wordt vele voordelen en lijkt er een grote rol voor deze technologie weggelegd.