Mensen die geïnteresseerd zijn in computers en technologie komen al snel in aanraking met programmeren. De een leest er af en toe wat over terwijl de ander daadwerkelijk aan de slag gaat en zelf computer programma’s gaat schrijven.

Maar wat wordt er nou doorgaans bedoeld met ‘programmeren’? Programmeren is niets meer dan instructies geven aan een computer zodat deze weet wat hij moet doen. Omdat computers nou niet bepaald ‘slim’ zijn is het nodig om een duidelijk stappenplan op te zetten voor het uitvoeren van een bepaalde taak.

programmerenVeel programmeurs zullen het er mee eens zijn dat er zowel pluspunten als minpunten zitten in de wereld van programmeren. Het mooie van computers is dat ze een bepaalde taak (of een reeks aan taken) ongelofelijk snel kunnen uitvoeren. Het berekenen van formules of opslaan van informatie gaat sneller dan een mens ooit zou kunnen, en bovendien ook nog foutloos. Mits het programma dat de computer aanstuurt natuurlijk foutloos is opgeschreven. Hier zien we ook meteen de andere kant van het verhaal.

Een programma moet elke stap die de computer uit moet voeren om bij zijn doel te komen foutloos zien te communiceren. Daarnaast is een logische volgorde van een reeks van acties noodzakelijk. Een computer doet immers letterlijk wat hij verteld wordt om te doen. Stel dat we een robot hebben (robots zijn ook computers) die ons ontbijt moet halen. Ten eerste moet hij precies weten waar het ontbijt staat, wanneer hij het ontbijt moet halen en hoe hij obstakels onderweg moet ontwijken. Eenmaal bij het ontbijt moet hij weten hoe hij het moet op pakken, en terug moet rijden naar de huiskamer.

Programma’s kunnen we maken (of schrijven, zoals dat vaak wordt genoemd) in verschillende talen. Net zoals wij Nederlands en Engels hebben, weten bepaalde computers alleen om te gaan met een bepaalde ´programmeer taal´. Er zijn tientallen verschillende programmeertalen die het voor mensen mogelijk maken om relatief snel en logisch bepaalde instructies te geven aan een computer.

Op andere delen van de website kun je meer informatie vinden over verschillende programmeertalen.