ios7Apple heeft tegelijkertijd met de release van de iPhone 5S en iPhone 5C ook een nieuwe versie van iOS uitgebracht en dat is niet alleen goed nieuws voor de consument, maar ook voor de programmeur. Met de release van de 5s en 5c is de reguliere ’5′ ook van de markt gehaald. De 5c is inhoudelijk gelijkwaardig aan haar voorganger en doet het kwa performance en battery-life zelfs een stukje beter. Over het nieuwe design zijn veel Apple fans het echter niet helemaal eens. Voor hen die de 5s te prijzig vinden en zich niet kunnen vinden in het design van de 5c is nu de enige oplossing om resellers te helpen hun laatste iPhone 5 voorraad uit te putten.

Interessanter is de nieuwe versie van het operating system, iOS 7, die aantal verbeteringen bevat die programmeurs helpen bij het ontwikkelen van apps voor de iPhone, iPod en iPad.

    1. Content kan worden klaargezet

Bijna iedereen die een smartphone heeft, gebruikt regelmatig apps die informatie van het net plukken. Een goed voorbeeld zijn nieuwsapplicaties die normaliter het nieuws verversen wanneer ze worden opgestart. In iOS 7 zal iOS echter zelf op basis van de activiteit van de gebruiker proberen te voorspellen wanneer applicaties worden geopend en ervoor zorgen dat de informatie die bekeken moet worden al klaarstaat voordat de app wordt gestart. Wanneer een applicatie dus altijd ’s ochtends wordt opgestart dan zal iOS ervoor zorgen dat de content al klaarstaat en niet meer ingeladen hoeft te worden. In het verleden probeerden programmeurs dit soms met workarounds op te lossen, maar dit is dus niet langer nodig.

    1. Flexibele Layout

ios6-auto-layoutApple begon in iOS 6 met het aanbieden van Auto Layout, een feature die de layout van het scherm beter kon aanpassen op de hoeveelheid content die getoond moest worden. Veel programmeurs vonden het gebruik van Auto Layout echter te lastig en zij bleven daarom oudere methoden gebruiken die weinig flexibel zijn. Om het gebruik van flexibele layouts te promoten gebruikt Apple in iOS 7 een vereenvoudigde Auto Layout-interface die zowel iOS 6 als iOS 7 ondersteunt. Een verandering die door programmeurs op prijs gesteld zal worden en we verwachten de Auto Layout in de toekomst vaker te zien.

    1. Overgangseffecten

Tot slot heeft Apple ook een nieuwe API toegevoegd waarmee eenvoudig de overgangseffecten tussen twee schermen naar wens kunnen worden aangepast. Het zal voor programmeurs die applicaties voor iOS 7 schrijven dus eenvoudiger worden om mooie overgangseffecten te gebruiken en deze overgangseffecten kunnen eenvoudig aan gestures worden gekoppeld. Waartoe de nieuwe API in staat is is al te zien in de nieuwe foto- en kalenderapp die standaard in iOS 7 zitten.